Blog
Blog
Koopjes
23 April 2022
Wij ruimen onze toonzaal op! Dat wil zeggen vele kortingen op de kachels die onze toonzaal moeten verlaten. Neem dus zeker een kijkje op onze koopjespagina of kom langs in onze toonzaal.
Nieuwe look…
15 September 2021
De MCZ Ego is een graag geziene kachel in de pelletwereld. De Ego M2 wordt geherlanceerd met een nieuw design en handige functionaliteiten. De kachel heeft een groter vuilluik gekregen en is uitgerust met WIFI en een display op het toestel. De Ego is beschikbaar in 4 verschillende kleuren.
Keuzestress? Het is niet meer nodig…
15 September 2021
De Clou Duo is de combinatiekachel, waarin je kan stoken met zowel pellets als hout. De kachel heeft een aangenaam pelletvuur met automatische thermostaat- en timerfunctie, maar ook een imposant vlambeeld bij het verbranden van houtblokken.
Houtkachel met klassieke Engelse country uitstraling
6 februari 2018
Opvallend aan de AsteEA is zijn klassieke uitstraling door de fraai vormgegeven poten en een stoere gietijzeren deur. Het schoorsteenkanaal (hart) zit slechts 10 cm vnauit de achterzijde waardoor deze houtkachel eenvoudiger in een bestaande schouw kan worden geplaatst. Tevens is deze kachel met een schermplaat verkrijgbaar waardoor deze dichter bij een brandbare muur kan worden geplaatst.
Verbluffend vuur… uit water.
5 februari 2018
Faber e-MatriX
De haard is dé plek waar je tot jezelf komt, elkaar ontmoet, energie opdoet en deelt. Daar waar een gas- of houthaard onmogelijk of ongewenst is, of voor wie kiest voor ‘individual design’ én bewuste keuzes maakt, presenteert Faber de nieuwe e-MatriX
Natuurlijke warmte in huis
18 December 2017
Hoe werkt een pelletkachel eigenlijk?
Allereerst merken we op dat een pelletkachel een gesloten verbrandingssysteem is dat afgescheiden is van de te verwarmen ruimte. Bij een correcte installatie van een pelletkachel is CO-vergiftiging uitgesloten.
Enkele voordelen van een pelletkachel:
Economisch
- Goedkope brandstof
- Zuinig stoken met hoog comfort
- Garantie over de beschikbaarheid
- Lokale werkgelegenheid
- Verminderen afhankelijkheid van de olielanden
- Weinig onderhoud en afval
Ecologisch
- Vermindering van het broeikaseffect
- Vermindering van zure regens
- Duurzaam en onuitputtelijk
- Zuiniger omgaan met brandhout door hoog rendement
Open verbrandingssysteem
18 December 2017
Wat wordt bedoelt met een open verbrandingssysteem?
Gasgestookte haarden met een gesloten verbrandingssysteem betrekken de zuurstof die nodig is om het gas te verbanden uit de ruimte waarin het toestel zich bevindt. Zij staan dus in open verbinding met de lucht in de opstellingsruimte. De rookgassen worden via een apart rookkanaal afgevoerd.
Gesloten verbrandingssysteem
18 December 2017
Wat wordt bedoelt met een gesloten verbrandingssysteem?
Gasgestookte haarden met een gesloten verbrandingssysteem betrekken de zuurstof die nodig is om het gas te verbanden via een gecombineerd toevoer/ afvoerkanaalsysteem. De zuurstof die nodig is voor de verbranding komt via de buitenpijp (toevoerkanaal) de rookgassen worden afgevoerd via de binnenpijp (afvoerkanaal). Een van de voordelen van dit verbrandingssysteem is dat u geen bestaande schoorsteen nodig heeft. Bovendien is het een ideale oplossing voor woningen die mechanisch geventileerd worden, een rookgasventilator is niet nodig. Tot slot zijn toestellen met dit systeem altijd hoog rendementstoestellen.
Opletten
Alle gashaarden met een gesloten verbrandingssysteem hebben een glasplaat die verbrandingsruimte volledig bedekt. Dat wil echter niet zeggen dat elke haard met een volledig bedekkende glasplaat automatisch een gesloten verbrandingssyteem heeft.
Waaraan dient een kachel of een haard wettelijk te voldoen?
18 December 2017
In Europa moet elke haard of kachel die op de markt wordt gebracht voorzien zijn van het CE-keur. Dit verplichte keurmerk staat garant voor de minimale specificaties die een haard of kachel moet hebben. In afwachting van één Europees keurmerk voor houtkachels hebben veel landen hun eigen keur merk al verplicht gesteld. Voorbeelden hiervan zijn de Duitse Din of Din+ en de BlmSchV2, de Zwitserse VKF/CH, de Oostenrijkse 15A en de Scandinavische Svanemaerken (groene zwaan). De keurmerken stellen eisen over het minimale rendement en het maximale koolmonoxide en fijnstof uitstoot.
Per keurmerk zijn er verschillen over deze eisen en de omstandigheden waarin wordt gemeten. Houtkachels met een keurmerk hebben een type plaatje met de vermelding van het keurmerk waar dan ook op staat aan welke waarden kachel aan voldoet. Nederland heeft altijd het standpunt in genomen om op de Europese regelgeving te wachten. Algemeen zijn de meeste deskundige er wel overeen dat Europese regelgeving gelijk zal zijn aan het Duitse keurmerk.
Voor iemand die een houtkachel wil gaan kopen is het daarom verstandig dat de kachel aan de Duitse keur voldoet om teleurstelling in de toekomst te voorkomen. U bent dan tevens duurzaam en milieuvriendelijk bezig! Het stoken met hout is de enige Co2 neutrale verbranding indien dit gebeurd in een houtkachel die voldoet aan één of meerderen keurmerken en als er gestookt wordt met droog, schoon en verantwoord gekapt hout.
Warmtebepaling
20 November 2017
Hoe bepaal ik het vermogen dat mijn haard of kachel moet hebben om de gewenste ruimte te verwarmen?
U kunt op eenvoudige wijze het vermogen bepalen van de haard of de kachel dat u nodig heeft om de gewenste ruimte te verwarmen. In de grafiek onderaan ziet het vermogen uitgedrukt in kilowatt (kW). De te verwarmen ruimte wordt uitgedrukt in kubieke meters (m³). Het aantal kubieke meters bepaalt u door de lengte, breedte en hoogte van de ruimte met elkaar te vermenigvuldigen. Op het snijpunt van één van de drie lijnen kunt u vervolgens het benodigde vermogen aflezen. Welke van de 3 lijnen u moet kiezen, hangt af van de mate waarin uw woning is geïsoleerd.
Lijn A
Geldt voor een goed geïsoleerde woning. De woning is voorzien van dubbele beglazing, muurisolatie en vloerisolatie.
Lijn B
Geldt voor een redelijk geïsoleerde woning. De woning is minimaal voorzien van dubbele beglazing.
Lijn C
Geldt voor een slecht geïsoleerde woning. De woning heeft geen van de hierboven genoemde vormen van isolatie.
LET OP
Er zijn echter ook nog bepaalde factoren waardoor het warmteverlies in de woning vergroot wordt. Denkt u maar eens aan een open keuken of een open trap. Hierdoor gaat veel warmte verloren. Dit warmteverlies kan worden opgevangen door in dergelijke situaties een haard of kachel met een groter vermogen te kiezen. Daarom adviseren wij u altijd met uw vakspecialist te overleggen voordat u een keuze maakt.